14 Nisan 2017 Cuma

"Torre de Belem " or Belem Tower


Lizbon..... Gidip görmeyi en çok istediğim fakat bir türlü fırsat bulup gidemediğim bir şehirdi. Lizbon'a gidip geldikten sonra daha önce ziyaret etmediğim için kendime o kadar çok kızdım ki...




Lizbondaki gezimin kısa ama dolu dolu bir gezi olduğunu düşünüyorum. Öncelikle Lizbon'un en çok ziyaret edilen bölgelerinden biri olan Belem'e gittim. İlk olarak Belem'in sınırları içinde yer alan ve en önemli yapılardan, orjinal ismi "Torre de Belem" olan Belem Kulesi'ni gezmeyi tercih ettim.
Belem Kulesi, Lizbon'a giden her turistin muhakkak görmesi gereken yapılar arasında yer aldığı için, inanılmaz bir ziyaretçi akınına uğruyor. Eğer giderseniz kapıda başlayan ve köprü boyunca devam edip kıyıya ulaşan kalabalığı görünce ne demek istediğimi çok iyi anlarsınız.




Belem Kulesi'ne Lizbon şehir merkezinden 15 numaralı tramvay ile direkt ulaşım sağlayabilirsiniz. Jeronimos Manastırı ve Kaşifler Anıtı da Belem Kulesi'ne yürüme mesafesinde yer aldığından konum olarak ilk Belem Kulesi'ni ziyaret etmek daha doğru bir tercih oldu benim için.

1515-1520 yılları arasında savunma amaçlı inşa edilmiş olan bu kule, Portekizli kaşif Vasco de Gama anısına yapılmıştır. Taguz nehri içindeyken 1755 yılında yaşanılan bir deprem sonucu nehir yatağı yer değiştirmiş ve Belem Kulesi karaya yanaşmıştır. Kesme taşlardan yapılmasının yanı sıra gotik tarzda mimarinin özelliklerini taşımaktadır ve Unesco dünya mirasları listesine adını kaydettirmeyi başarmıştır.


Lizbon savunma sistemi
Lizbon savunma sistemi






















Belem Kulesi dört katlı bir gözetleme kulesine sahiptir. Kulenin en üst kısmından Golden Gate Köprüsü'ne benzeyen ve Portekiz'in simgelerinden biri olan 25 Nisan Köprüsü'nü görmek mümkündür. Aynı zamanda Taguz nehrini enine boyuna izleyebilirsiniz. Belem Kulesi, 1755 depreminden sonra stratejik önemini kaybettiği için bir süre sağlık hizmetleri, telekomünikasyon ve hapishane olarak  kullanılmıştır. En alt kata indiğinizde görebileceğiniz ve kafanızı eğerek geçmeniz gereken odalar önceleri hapishane olarak kullanılmıştır.




25 Nisan Köprüsü
Gözetleme kulesi






















Ücretine gelecek olursak, Belem Kulesi'ne giriş için 6 Euro ödemek gerekiyor. Manastır ve Kaşifler Anıtı'nın önünde tekrar sıra beklememek için arzu ederseniz çeşitli bilet kombinasyonları da mevcut. Ben Jeronimos Manastırı ve Belem Kulesi için 12 Euro'ya bir bilet aldım ve Jeronimos Manastırı'na sıra beklemeden girdim.

İstanbul da yaşayan biri olarak ilk bakışta Kız Kulesi'ni andıran bu yapı, Lizbon şehrinin görülmesi gereken yerlerinden biri. Lizbon'a kadar gitmişken bu yapıyı da ziyaret etmeden dönmek olmaz diye düşündüm.